BESTELFORMULIER

Vul onderstaand formulier in en geef aan hoeveel exemplaren u wilt bestellen. Vervolgens ontvangt u een bevestigingsmail. Na betaling wordt per ommegaand de bestelling per post verstuurd.

Voornaam*
Achternaam*
Adres*
Telefoonnummer*
Email*
Het boek Natuur in de buurt is verkrijgbaar voor € 24,95 (gratis verzending)

Natuur in de buurt

Onbekend maakt onbemind

Een goed voorbeeld van dit spreekwoord vind ik altijd de monumentenwereld. Vele gebouwen uit de monumentenwereld kende je wel van buiten, maar van binnen was je er zelf nog nooit geweest. En om je dan zo druk te maken voor het behoud…; ach, waarom zou je?

De Open Monumenten Dagen hebben in deze houding een enorme verandering teweeggebracht. Nu zijn deze dagen niet alleen het grootste cultuurhistorisch evenement van ons land geworden, maar ook zijn velen – met name omdat deze dagen letterlijk en figuurlijk de deuren naar deze wereld hebben geopend – zich enorm gaan inzetten voor het behoud van onze monumenten.

Deze houding heb ik tot mijn spijt nooit zo aangetroffen als er gesproken wordt over het behoud van onze natuur die, eerlijk gezegd, voor ons allen nog van een veel grotere betekenis is. Want bij het behoud van onze natuur spreek je immers over de toekomst van onszelf en onze planeet.

En die natuur staat – wereldwijd – onder enorme druk. Alle reden om natuur en landschap, óók de kleinere stukken daarvan – in je eigen buurt – in stand te houden en te beschermen.

Daarom zou ik de gemeenten graag veel nauwer willen betrekken bij de realisatie en het behoud van gemeentelijke natuurmonumenten. De gemeenten kunnen namelijk als enigen letterlijk en figuurlijk de deuren van de natuur voor hun inwoners openen. Voor het behoud van onze natuur – op kleine schaal, maar wellicht ook van grotere omvang – en voor het behoud van onze aarde acht ik de inzet van onze gemeenten en hun inwoners van grote betekenis.

Professor Mr. Pieter van Vollenhoven
Voorzitter Commissie Realisatie Natuurverkiezing
Voorzitter Commissie Herbestemming Monumenten(Alleen verkrijgbaar in het Nederlands)

Het boek Natuur in de buurt is verkrijgbaar voor € 24,95 (gratis verzending)